diumenge, 13 de setembre del 2009

Moure's per Jyväskylä

"La manera més còmode de moure's per Jyväskylä és en bicicleta" diu una guia turística de la ciutat "excepte al gener i al febrer, en que les temperatures de -20ºC fan que moure's en bicicleta no sigui gaire saludable. Els altres mesos d'hivern no fa tant fred, traiem la neu de les voreres, es pot anar perfectament en bicicleta a -5ºC".

Encara no en fa tant de fred aquí, la temperatura mínima que hem tingut ha estat d'uns 7ºC però al migdia no acostumen a baixar dels 13, i fa uns dies vam arribar a 22ºC. Com que jo marxaré de Finlàndia al desembre podré anar en bicicleta cada dia. "Si Carles, tu somia! quan arrivem als 0ºC et semblarà que estiguem al pol nord!" diu la meva conciència, i jo li responc que tampoc n'estem gaire lluny.

No sé com serà a l'hivern, però ara a l'estiu tothom va en bicicleta o similars (foto) a tot arreu, i els aparcaments del centre sempre estan plens... de bicicletes sense lligar. Aquest és un costum finlandès molt bonic. Aquí la gent no roba les coses, per això deixen les bicicletes sense lligar al mig del carrer. A mi em sembla increïble. Jo he comprat un candau, el més barat, un que de tant fluix és casi inútil, però és que deixar la bicicleta al mig del carrer sense lligar em posa nerviós. És que no entenc que no et robin la bicicleta si la deixes sense lligar al carrer, és de tontos no fer-ho, i jo no ho faria mai però... deu ser un país de lladres el nostre, en que la bicicleta l'has de lligar per tres cantons diferents per què no te la prenguin, i en que ser malfiat ho tinc gravat fins a l'ADN!

4 comentaris:

  1. no sabia que estaves fent un blog... pues res tu, abriga't i deixa la bici com els autòctons, que això no és bcn!

    j

    ResponElimina
  2. Doncs aquí el tens. Potser n'hauria de fer més publicitat. Ara mateix si va molt bé en bici. Quan faci un fred insuportable la deixaré, mentrestant és bastant agradable.

    ResponElimina
  3. A la Nuri li intriga molt saber on seu, si és que ho fa, la persona que fa servir la bicicleta, o el similar, que es veu a la foto. Es tracta d’un mer patinet?

    Si de Girona i Bicicleta n’han sortit les divertides Girocletes, potser de Jyväskylä i Pyöräillä en poden sortir les Jyväskräillä. Just sayin’

    Cordi
    Nuri&Joan

    ResponElimina
  4. És un patinet però amb frens manuals, i que pot anar bastant ràpid. També se li podria dir pyöräilling

    ResponElimina