diumenge, 6 de setembre del 2009

Jyväskylä és molt petit

A Jyväskylä hi viuen unes 120.000 persones, dels quals 35.000 són estudiants. La ciutat està a uns 270 kilòmetres de Helsinki, i uns 170 de Tampere. Tenint en compte això, Jyväskylä és una de les ciutats amb més moviment de la zona, amb un centre gran i molts llocs on anar.
Això és el que pensava quan llegia informació sobre la ciutat, i això és el que m'he trobat:


Sembla un carrer cèntric de qualsevol ciutat europea, però no és així: es tracta de l'únic carrer cèntric d'una ciutat europea. Fora d'això, tot té aspecte d'extrarradi. El tema és que en un kilòmetre de carrer es concentra tota la vida de la Jyväskylä, i en aquest carrer hi ha de tot! Els centres comercials (4 en 4 passes) el cine, els restaurants i els bars pubs i discotèques (que n'hi ha molts i de tots els gèneres).
I no és que un s'hi pugui aburrir a Jyväskylä, als barris d'estudiants hi ha molta vida, i aquest carrer és sinònim d'entreteniment sense fi, el que passa és que sorprèn que tota la vida de la ciutat estigui en un cop de puny. El seu problema no és de falta d'espai, ni molt menys, creuar la ciutat d'una punta a l'altre vol molta estona, suposo que és més una qüestió climàtica: poder anar d'un lloc a l'altre sense haver-se de moure gaire, cosa que explicaria també la gran quantitat de centres comercials, i la casi nula existència de botigues a peu de carrer.

Així doncs, si que Jyväskylä és una ciutat amb molt moviment, però no pas un lloc amb un centre històric gran, o molts llocs per visitar.

En fi, des de la meva habitació de Roninmaki us explico això, la propera us explicaré quatre curiositats sobre la manera que te la gent de passar-s'ho bé aquí.

1 comentari:

  1. Que t'ho passis molt bé per Jyväskylä, Carles.
    Els lectors dels comentaris que vulgueu saber com es pronuncia Jyväskylä, podeu visitar: http://forvo.com/search/Jyväskylä/
    Cordi
    Nuri&Joan

    ResponElimina